E-mail: info@sanselig.no

Tenk på skattereglene – det er mye å spare!

Enten du er arbeidstaker eller jobber for deg selv, du skal og må betale skatt. Men det kan godt hende du betaler for mye skatt og at du har gjort det i mange år. Skatteetaten kommer ikke løpende til deg og forteller deg det, og dermed kan faktisk folk som forsøker seg som selvstendig næringsdrivende gå konkurs.

Tenk derfor på hva du betaler i skatt og om det er fradrag du skulle ha ført opp. Dette er ikke viktig fordi du har sjanse til å spare penger, det er også viktig fordi det er stadig vanskeligere å lykkes. Man må bruke de mulighetene man har, og man må bruke dem godt. Det betyr at man må lese seg opp på skatteregler eller spørre direkte på Skatteetaten sine sider.

Anskaffelser kan bli dyre

Mange må foreta anskaffelser før de begynner å tjene penger. Ofte må det finansieres gjennom refinansiering av gjeld med betalingsanmerkning, eller andre måter som kreditt og egenkapital. Det som likevel er bra er at selv om man har en presset økonomisk situasjon, så kan nærmest hvem som helst starte opp.

Skatten må inn

Ofte skal man betale forskuddsskatt, noe som kan bli vanskelig om man går fra et bra år til et dårlig. Pengene kommer ikke inn, men kravene om forventet inntekt øker skatten til det umulige. Det som er bra er at man selv kan gå inn å endre skatten slik at den står i stil med inntektene. Den bør likevel ikke være for lav, slik at man får en smell. Man bør derfor være nøktern optimist i en slik situasjon.

De fleste banker, unntatt DNB og Nordas, har en egen skatte-konto som er sperret for annet bruk enn skatteinnbetaling. Da vil man være garantert å få betalt inn kravene, som om de ikke betales får enorm renteøkning.

Tenk på hva du kjøper

Det er like viktig å tenke over hva man kjøper som hva man skriver av. Det er ikke alt man kan skrive av som forbruk, så derfor må man være nøktern. Det er først når bedriften går av seg selv at man kan unne seg noen goder i form av lønnsutbetaling og ferie.